Speciální vstupní brány české výroby

Společnost DEL

S ochranou vnitřního prostředí firem, škol, úřadů, obchodních center či nemocnic proti kontaminaci zvenčí budou nově pomáhat speciální vstupní brány. Vyvinula je společnost Protector Gate ve spolupráci s pražským ČVUT a jejich výroba probíhá ve žďárské inženýrské společnosti DEL.

Brány bezkontaktně měří teplotu a dezinfikují každého příchozího pomocí nanomlhoviny. Pro zajištění bezpečného prostředí zároveň dokážou rozpoznávat obličeje. Jednu z prvních bran již využívá jihlavská nemocnice, další by měly zamířit také do zahraničí.

První prototyp brány Protector Gate vznikl letos v dubnu a byl instalován v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, kde zároveň probíhaly potřebné zátěžové zkoušky. Brány určené ke vstupu do budov nemocnic, úřadů, škol, bank, nemocnic nebo obchodních center mají za úkol ochránit již dezinfikované vnitřní prostředí před kontaminací zvenčí. Bezkontaktně měří teplotu a ve třech krocích dezinfikují každého příchozího pomocí nanomlhoviny, která zároveň nepoškozuje žádný typ oblečení.

Brána dezinfikuje příchozí včetně podrážek bot a zároveň termokamerou měří teplotu s přesností na 0,2 °C. Jednotlivé kapičky dezinfekce jsou navíc tak malé, že na povrchu nezanechají žádnou vlhkost, zároveň ale účinně hubí veškeré nežádoucí mikroorganismy. „Naším cílem bylo navrhnout bránu tak, aby byla stoprocentně efektivní a zároveň co nejšetrnější. Využitím nanomlhoviny je spotřeba dezinfekčního přípravku oproti jiným způsobům dezinfekce celých osob minimální,“ vysvětluje Jaroslav Zvonař, jednatel společnosti Protector Gate.

Výroba počítá s produkcí až několika set bran měsíčně

Výrobu dezinfekčních bran zajišťuje v licenci inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou. „Vyrábíme kompletní konstrukci, zajišťujeme kompletaci a testy bran. A to tak, aby vše bylo připraveno k následnému naplnění dezinfekčními prostředky a uvedení zařízení do provozu. Výroba se aktuálně pohybuje v řádu nižších desítek kusů, od září plánujeme měsíčně produkovat podle potřeby zákazníků až stovky kusů bran,“ doplňuje Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.

V současnosti jsou k dispozici dva základní modely bran, které lze přizpůsobit individuálním potřebám zákazníků. Připravuje se také výroba mobilní verze vstupní brány z odlehčených materiálů. Mezi zájemce v České republice patří zejména nemocnice, bránu již využívá například jihlavská nemocnice u svého personálního vchodu. „Poptávky ale přicházejí i ze zahraničí. Zájem má například několik potravinářských firem z Itálie, ale třeba také letiště na Kapverdských ostrovech,“ dodává Jaroslav Zvonař.

zpět na články
Detaily projektu:
Obor: strojírenství
Rok realizace: 2020

Kontaktní osoba:

Jiří Orlíček
Ředitel oboru Výroba
vyroba@del.cz+420 566 657 107